Op verhaal komen na verlies

Tijdens ons leven verbinden we ons met familie, een partner, vrienden, werk, gezondheid en wensen. En dan komt er, verwacht of onverwacht, het moment dat we afscheid moeten nemen van onze dierbaren, gezondheid, werk of  wens. Verlies van wat we gekoesterd hebben.

Ervaring leert dat het van belang is om verlies te verwerken, zodat het verder levensgeluk niet in de weg staat. Dat is niet gemakkelijk en soms uiterst pijnlijk. Ieder mens rouw op zijn eigen wijze en tempo. In de meeste gevallen kunnen we deze reis door het land van rouw redelijk goed zelf vormgeven. Daarbij kunnen we steun van mensen om ons heen krijgen, waardoor we op enig moment ons verdriet verwerken.

Soms hebben we verlies niet of onvoldoende aangekeken uit zelfbescherming of bescherming van anderen. En dan opeens is het verlies weer zo voelbaar, zo aanwezig en zo verschrikkelijk pijnlijk. Dit kan zich uiten in depressieve klachten, boosheid, gevoelens van zinloosheid en leegte. Mijn ervaring is dat er uiteindelijk een verlangen ontstaat om het verlies aan te kijken en de tijd te nemen om op verhaal te komen. Ik begeleid je door samen door het land van rouw te lopen. Soms is er oud verdriet dat niet verwerkt is en eerst om aandacht vraagt. We kijken wat je tegenkomt en welke stappen nodig zijn om de draad van jouw leven weer op te pakken.